Wordpress Göteborg startar!

03.02.2017 15:05
Wordpress Göteborg

Igår var en glädjens dag för alla som gillar Wordpress i Göteborg - nu har Göteborg nämligen fått en egen Wordpressgrupp och givetvis var Novitell på plats för att ta del av vad som händer i Wordpress community! På webbhotellet Oderlands kontor bjöds det på goda tilltugg och intressanta föreläsningar om de senaste inom Wordpressutveckling. På plats fanns allt från utvecklare till nyfikna användare och tillsammans hade vi en riktigt trevlig kväll.

Vad händer med Wordpress under 2017?

Erik Bernskiöld från Bernskiold Media öppnade upp kvällen med att sia om Wordpress framtid 2017. Och det är mycket spännande som händer! Runt 27% av alla webbplatser använder Wordpress idag - det är mycket! Och utvecklingen går framåt - framförallt har vi Wordpress REST API att se framemot som nu är del av core. Vad innebär det då? Jo, att vi nu kommer kunna bygga sidor som inte behöver ladda om varje gång vi klickar på en länk utan som kan hämta ut informationen dynamisk för en mycket smidigare användarupplevelse! Det innebär att vi kommer kunna bygga mycket intressanta webbappar och sömlösa system framöver - har du en intressant idé kanske? Tveka inte att höra av dig så hjälper vi dig att förverkliga den!

Vikten av säkerhet

Åsa Rosenborg från Wordfence var även på plats och föreläste om säkerhet. Oerhört intressant! Många tror kanske att man sitter säker när man laddar ner ett så välkänt CMS som Wordpress, men faktum är att utan de rätta kunskaperna är det lätt att råka installera ett plugin som inte håller måtten och då tar det inte lång tid innan hackern är framme och ens sida ligger nere. Faktum är nästan 40% av alla Wordpress webbplatser har blivit utsatta för en attack de senaste 12 månaderna! Oftast är det just dåligt skrivna plugins som är boven, men så fort man använder något som många känner till så ökar även risken att bli attackerad. 

Många frågar sig nog: Varför attackerar de just mig, jag har väl ingen information av intresse? Saken är den att det finns en mängd olika anledningar till att en webbplats blir utsatt för en hackerattack. Det kan handla om allt från att sno webbutrymme till att placera länkar till andra hemsidor eller reklam. Och använder man ett välkänt CMS så finns det tyvärr många som också vet hur man kan utnyttja dess svagheter. Åsa Rosenborg tryckte extra på vikten av att verkligen syna båda teman och plugins i sömmarna.

Passar Wordpress mig?

Idag finns det en uppsjö av CMS och one size doesn't fit all. Många stora som små aktörer väljer idag Wordpress för sin hemsida och vi på Novitell gillar verkligen detta dynamiska och moderna system. Dock vill vi belysa att det inte är ett system som passar alla. Vi tycker att Wordpress är ett ypperligt system att utveckla webbplatser för små till medelstora företag. Har man däremot väldigt mycket innehåll och kanske flera redaktörer som ska vara med och administrera sidan så tror vi att man ofta har ett behov av en trädstruktur för sitt innehåll. Och tyvärr är vi inte där (än) med Wordpress. Detta är en av de nackdelar som vi ser med Wordpress, innehåll kan kategoriseras men det går inte att lägga innehåll i olika mappar och strukturera upp det mer hierarkiskt - vilket vi tror är ett oundvikligt behov för större webbplatser. Då passar eZ Publish och NextGen bättre - men mer om det i nästa blogginlägg.